Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri Afiş Yarışması’nın teması “işkence ve diğer kötü muamele” dir.
1984 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından kabul edilen “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme” yeter sayıda ülkenin imzalaması sonucu 1987 yılında yürürlüğe girmiştir.
Türkiye’nin de altına imza attığı bu Sözleşme, insanın sahip olduğu onur ve değeri korumak için işkenceyi mutlak olarak yasaklar. İnsanlık ailesinin ortak kazanımı olan ve modern insan hakları hukukunun en temel kurallarından birini oluşturan bu yasak, normlar hiyerarşisi açısından üstün kural, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir. Sözleşme’nin 2. maddesinin 2. paragrafında bu şöyle ifade edilir:
“Hiçbir istisnai durum, ne savaş hâli ne de bir savaş tehdidi, dâhili siyasî istikrarsızlık veya herhangi başka bir olağanüstü hâl, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez”.
Bu açık ve net kurala karşın işkence, maalesef hâlen dünyanın pek çok ülkesinde devletler tarafından toplumlara karşı insanlık dışı bir cezalandırma ve yıldırma aracı olarak kullanılmaktadır.
Türkiye “İşkenceye Karşı Sözleşme” yi 1988 yılında kabul etmiş, Anayasa ve Ceza Kanunu’nda işkenceyi yasaklamıştır. Bununla birlikte ülkemizde de işkence ve diğer kötü muamele sadece askeri darbeler döneminde değil tüm cumhuriyet tarihi boyunca sistematik bir devlet pratiği olarak varlığını korumuştur ve korumaktadır.
TİHV 14. İnsan Haklar Belgesel Film Günleri Afiş Yarışması’na katılacak yarışmacıların, evrensel hukuk tarafından mutlak olarak yasaklanan ve insanlığa karşı bir suç niteliğindeki işkence ve diğer kötü muameleye karşı toplumda farkındalığın artmasına ve insan haklarına saygının büyütülmesine, daha yalın bir ifadeyle bunun ardında yatan gerekçeye, yani insan olmanın onur ve değerine sahip çıkmaya katkıda bulunacak, klişelerden uzak, özgün ve yaratıcı tasarımlar üretmesi bu yarışmanın asli amacıdır.
TİHV 14. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri için “İşkence ve Diğer Kötü
Muamele” temalı "statik ve/veya hareketli afiş" elde etmek.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği
E-posta adresi: izmir@tihv.org.tr
Website: www.tihv.org.tr; www.tihvbelgeselfilm.org; www.tihvakademi.org
Adres: Alsancak Mahallesi, 1471. Sokak, Kenet 1 Sitesi, No.1/1-2 Konak/İzmir
Tel No: + 90 232 463 46 46